Viisi vinkkiä ERP-järjestelmän valintaan

Onko IT-järjestelmäsi päivityksen tarpeessa?

Odoo CMS- Sample image floating

Pohditko usein, miten voisit lisätä tehoa ja tuottavuutta yrityksesi toimintaan? 

Arvaan, että vastauksesi on kyllä. Useimmissa kehittyvissä ja kasvavissa yrityksissä mietitään tätä päivittäin. 

Ottamalla käyttöön nykyaikainen toiminnanohjausjärjestelmä, jossa  tieto on kaikkien saatavilla, on hyvä tapa  parantaa  tehokkuutta. Yllättävän monissa suomalaisyrityksissä kuitenkin pyöritellään vielä erilaisia exceleitä ja wordejä, siirretään manuaalisesti tietoa järjestelmästä toiseen ja rakennetaan kalliita integraatioita eri järjestelmien välille. Sekalaisen järjestelmäviidakon vuoksi liiketoimintapäätöksiä saatetaan tehdä hihasta ravistellun mutu-tiedon perusteella. 

Listasimme alle viisi vinkkiä, mitä ottaa huomioon toiminnanohjausjärjestelmän hankinnassa.

ERP järjestelmän valinta - Vinkki 1: 

Keskity hallittuun kokonaisuuteen, joka palvelee juuri sinun tarpeitasi

Usein asiakkaamme haluavat päästä eroon satojen excel-taulukoiden ja useiden eri järjestelmien ylläpidosta. On tavallista, että yrityksen kasvaessa on vähitellen otettu käyttöön mitä erikoisempia järjestelmiä: talouden- ja varastonhallinnan järjestelmät, tuotannonohjaukselle omansa ja vielä markkinoinnille ja myynnille omat erikoisohjelmistonsa. Samalla henkilöstöasioita ja projektinjohtoa saatetaan hoitaa erillään muista järjestelmistä. Tämä johtaa siihen, että aikaa kuluu tiedon päivittämiseen järjestelmien välillä, ja kuitenkin lopulta jokainen osasto käsittelee vähän eri lukuja. 

Yhden järjestelmän taktiikka varmistaa, että kaikilla työntekijöillä, kumppaneilla ja tarvittaessa asiakkaillakin on aina saatavilla oikeat ja ajantasaiset luvut ja tiedot.

 “Johtajan tärkein tehtävä on helpottaa työntekijöiden työtä, tiedon löytymistä ja tiedolla johtamista. Sen ei pitäisi olla IT-järjestelmien ostamista, hallintaa ja integrointia", toteaa Roy Nurmi. Lue  Royn blogista, miksi suomalaiset ovat ajautuneet monen järjestelmän loukkuun. 

Lue lisää:

"Yhden järjestelmän taktiikalla nopeampaa päätöksentekokykyä"

“Kuinka monta it-järjestelmää yritys tarvitsee?”  


ERP järjestelmän valinta -  Vinkki 2:

Valitse toimittaja ja järjestelmä, jotka ovat vahvoja tekijöitä myös tulevaisuudessa


ERP-järjestelmän valinnassa on syytä katsoa pitkälle horisonttiin. Vaikka itse käyttöönotto kannattaa tehdä lyhyinä ja tehokkainta sprintteinä, on kaukokatseisuuskin hyväksi. Haluat varmistaa, että valitsemallasi ohjelmistolla on vankka kehittäjäpohja myös tulevaisuudessa eikä sen tuki yht’äkkiä lopu. 

Odoo on avoimen lähdekoodin ohjelmistojolla on tuhansia kehittäjiä ympäri maailman. Miljoonat käyttäjät ja yhteistyöyritykset varmistavat, että kehittäjien  mielenkiinto tuotteeseen pysyy vahvana tulevaisuudessakin. Odoo on tällä hetkellä maailman nopeimmin kasvava ja kehittyvä toiminnanohjausjärjestelmä.


ERP järjestelmän valinta -  Vinkki 3:

Varmista, että valitsemasi järjestelmä joustaa ja sen toimittaja hallitsee ketterät  menetelmät 

Perinteiset isot ERP-järjestelmät ovat usein suljettuja järjestelmiä, jotka on hiottu toimimaan tietyllä tavalla. Tänä päivänä maailma ympärilläsi muuttuu kiivaammin kuin koskaan aiemmin. Ainoa pysyvä asia on jatkuva muutos. On tärkeää, että valitset käyttöösi järjestelmän, joka muokkautuu yhtä hyvin tämän päivän tarpeisiisi kuin tarpeisiisi, joita et osaa vielä edes kuvitella. 

SprintIT:n toimittamat toiminnanohjausjärjestelmät otetaan käyttöön lyhyen ja tehokkaan määrittelyvaiheen (PoC) jälkeen ketterästi sprinteissä. Sprinttaaminen minimoi riskit, kun näet heti alkumetreiltä alkaen, miten järjestelmään yhdessä määritellyt prosessit toimivat käytännössä.  

Lue lisää ketterästä palvelustamme.


ERP järjestelmän valinta -  Vinkki 4:

Varmista, että toimittaja ymmärtää koodin lisäksi liiketoimintaasi

Onnistunut ERP-käyttöönotto vaatii yhteisen ymmärryksen tavoitteista ja parhaimmasta tavasta päästä niihin. On toki tärkeää, että valitsemasi kumppani on velhomaisen taitava koodaaja.  Mutta jos koodivelhot eivät ymmärrä liiketoimintaa ja sen tarpeita, voit saada käyttöösi timanttista koodia, joka ei kuitenkaan palvele bisnestäsi.

SprintIT:n  asiantuntijoillaon kokemusta yli sadasta ERP-projektista eri toimialoilta. Rekrytoinneissa olemme painottaneet liiketoimintaymmärrystä, ja useimmat meistä ovat työskennelleet myös asiakkaan puolella tuntien oman toimialansa erityistarpeet.

SprintIT on auttanut jo yli sataa suomalaista yritystä ottamaan käyttöön avoimen lähdekoodin ERP-järjestelmän. Meillä on vahva liiketoimintatuntemus ja kokemus teollisen tuotannon, vähittäis- ja tukkukaupan, asiantuntijaorganisaatioiden sekä järjestöjen toiminnanohjauksen kehittämisestä.


ERP järjestelmän valinta -  Vinkki 5:

Tutustu sanastoon ja termeihin. Tiedä mikä on nykyaikaa, mikä passé 

Toiminnanohjausjärjestelmiin tutustuminen ja niiden vertailu voi joskus olla työlästä teknisen termistön vuoksi.  Listasimme sivustollamme yleisimmät termit, joista puhutaan toiminnanohjausjärjestelmien yhteydessä. Selitämme sanat ja kerromme, miten kyseinen asia hoidetaan perinteisillä ja edistyneillä järjestelmillä.

Odoo image and text block

Asiakaskokemus: Confetti

Kun Confetti otti käyttöön nykyaikaisen ERP-järjestelmän, toiminta tehostui 50 prosentilla.

 Ostotilausten tekeminen nopeutui ja laskutusprosessi on helpompi ja sujuvampi

Haluatko tehostaa toimintaasi nykyaikaisen toiminnanohjausjärjestelmän avulla? 

Asiantuntijamme auttavat löytämään sinulle parhaimman etenemispolun matkalla kohti tehokasta liiketoiminnan ohjausta. 

Sprintit Oy, Johanna Kolehmainen
toukokuuta 2019 — 1451 katselukertaa Avoin lähdekoodi Digitalisaatio ERP it-järjestelmä