Odoon vinkit vuodenvaihteen talousrutiineihin

Vuodenvaihteen pikavinkit Odoon taloushallintoon 

päivitetty joulukuussa 2020
Odoon taloushallinto on nk. perpetuaalinen (“ikuisesti rullaava”) järjestelmä. Sen vuoksi asetuksissa määritellään vain tilikauden päättymispäivä ja -kuukausi.  Tämä mahdollistaa sen, että Odoon taloushallinnossa voi olla useita tilikausia auki samanaikaisesti.


Kun haluat estää peruskäyttäjiä tekemästä takautuvasti muutoksia kirjanpitoon, käytä Lock Date for Non-Advisors -toiminnetta.


Kausi ja koko tilikausi suljetaan kaikilta käyttäjiltä Lock Date -toiminnolla. Huomaathan, että Lock Date -käskyn jälkeen kukaan ei voi enää tehdä muutoksia kirjanpitoon. Lukituspäivän voi käydä avaamassa, jos on tarvetta korjata menneiltä kausilta tai tilikaudelta.


Kun kaikki on muuten valmista tilinpäätöstä varten, tee lopuksi voiton siirtokirjaus, jossa tilikauden voitto siirretään taseeseen edellisten tilikausien tulokseen.


Tarkistuslistat ennen tilikauden sulkemista 

Tekemällä nämä asiat varmistat, että kirjanpitosi täsmää ja on ajan tasalla.

 • Varmista, että pankkitilin saldo täsmää taseen saldoon.

 • Tarkista, että kaikki asiakaslaskut ovat kirjanpidossa ja lähetetty.

 • Tarkista, että olet kirjannut ja hyväksynyt kaikki ostolaskut. 

 • Vahvista kaikki kululaskut ja varmista niiden oikeellisuus. 

 • Vahvista, että kaikki vastaanotetut maksut on syötetty ja kirjattu oikein.


Tarkistuslista vuoden loppuun

 • Täsmäytä kaikki taseen tilit:

  • Varmista, että pankkitilin saldo täsmää taseen saldoon.

  • Täsmäytä maksutapahtumat ajamalla erääntyneet saamiset ja ostovelat raportit. 

  • Tarkasta tilisi ja varmista, että ymmärrät niihin vaikuttavat liiketoimet ja tapahtumien luonteen. Muista sisällyttää lainat ja käyttöomaisuus. 

 • Kirjanpitäjäsi / kirjanpitäjäsi todentaa todennäköisesti tase-erät ja kirjanpidon tekemällä  (Adviser > Journal Entries -valikossa) mm.:

  • Vuoden lopun muistiotositteet

  • Poistokirjaukset

  • Lainakirjaukset 

  • Verokirjaukset


Jos kirjanpitäjäsi käy läpi tilikautta tarkastusta varten, hän saattaa pyytää kopiot kaikista tase-eristä (kuten lainat, pankkitilit, ennakkomaksut, veroilmoitukset jne), jotta ne täsmäävät Odoossa olevien saldojen kanssa. 


Tämän prosessin aikana on suositeltavaa lukita kirjanpito Odoon peruskäyttäjiltä (Lock Date for Non-Advisors) edellisen tilikauden viimeiseen päivään, joka asetetaan Kirjanpito-moduulissa Asetukset > Asetukset valikossa. Näin kirjanpitäjä voi olla varma, että kukaan ei muuta edellisen vuoden liiketoimia kirjanpitoa tarkastaessaan.


Tilikauden päättäminen

Odoossa ei tarvitse tehdä erityistä vuoden lopun päätöskirjausta tuloslaskelmatilien sulkemiseksi. Raportit luodaan reaaliajassa, mikä tarkoittaa, että tuloslaskelma vastaa suoraan Odoo-ohjelmassa määrittämääsi vuoden loppupäivää. Siksi joka kerta, kun menet tuloslaskelmaan, alkamispäivä vastaa tilikauden alkua ja kaikkien tuloslaskelman tilien saldot ovat 0 tilikauden alkaessa.


Kun kirjanpitäjä on luonut kirjanpitoviennin kuluvan vuoden tuloksen siirrosta edellisten tilikausien tulokseen, sinun tulisi asettaa lukituspäivämäärä (Lock Date) tilikauden viimeiselle päivälle. Varmista ennen lukitusta, että uuden tilikauden tulos on taseessa oikein (saldo 0).Nämä ja paljon muitakin hyödyllisiä ohjeita löydät englanniksi Odoon sivuilta Odoo user documentation

Ohjeet koskevat Odoo-versioita 12, 13 ja 14.  Eri versioiden välillä voi olla pieniä eroavaisuuksia.

Sprintit Oy
joulukuuta 2019 — 1166 katselukertaa Odoo Taloushallinto