Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto - Miten valita oikea strategia?
Halvin ei aina ole kustannustehokkain

Modernin toiminnanohjausjärjestelmän voi ottaa käyttöön onnistuneesti useilla eri strategioilla. Parhaan tavan valinta riippuu yrityksen tarpeista ja henkilöstön kyvyistä.

Tässä blogikirjoituksessa käymme lyhyesti läpi erilaisia käyttöönottostrategioita ja sitä, millaisia valmiuksia erilaiset käyttöönottotavat vaativat yritykseltäsi. Autamme sinua arvioimaan, mikä on juuri sinun yrityksellesi paras tapa toteuttaa nykyaikainen toiminnanohjausjärjestelmä- eli ERP-projekti.

Tarkastelemme asiaa ensisijaisesti avoimeen lähdekoodin perustuvan Odoo-yritysohjelmiston näkövinkkelistä. Samat perusperiaatteet toki soveltuvat myös muihin avoimen lähdekoodin toiminnanohjausjärjestelmiin.

Lue lisää Odoosta

Mitkä ovat yrityksesi valmiudet ERP-projektin hoitamiseksi ?

Kun arvioit yrityksellesi kustannustehokkainta tai edullisinta tapaa ottaa käyttöön toiminnanohjausjärjestelmä, on tärkeää arvioida ohjelmiston ja projektin kokonaiskustannuksia. Valittavaan tapaan vaikuttaa muun muassa:

  • Yrityksen henkilöstön IT-osaamisen taso

  • Yrityksen henkilöstön kokemus ja osaaminen toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotosta

  • Kuinka monen henkilön työaikaa on mahdollista varata projektille?

  • Millaisia erityistarpeita yrityksellä on ERP-järjestelmän toiminnallisuuksien suhteen. Erityistarpeet vaikuttavat mahdollisiin kehitysvaatimuksiin eli siihen, kuinka paljon on tarvetta tehdä yritykselle räätälöityä koodia.

  • Projektille varattu kokonaisbudjetti ja yrityksen investointikyky.

Ilmainen ERP, onko sellaista?

Minimibudjetilla kokenut stara hoitaa kaiken itse.

Jos et laske arvoa oman ajan käytölle, voi avoimen koodin Odoo-toiminnanohjausjärjestelmän ottaa periaatteessa käyttöön täysin itsenäisesti ja jopa lähes ilmaiseksi (Odoo Community). Jos haaveilet "ilmaisesta ERPistä",  sinulla on hyvä olla erittäin vahvaa IT-osaamista ja lisäksi kokemusta toiminnanohjausjärjestelmistä. Tämän tien valitsevat he, joilla on palkkalistoillaan IT-asioihin perehtyneitä projektivelhoja, rajattomasti aikaa ja intoa sekä mahdollisesti koodausta intohimoisesti harrastavia henkilöitä.

Itsenäinen käyttöönotto voi joskus olla joillekin yrityksille sopiva ratkaisu. Maltillisiin lisenssimaksuihin perustuvan Odoo Enterprise-järjestelmän voi kuka tahansa ladata käyttöönsä verkosta. Täältä voit rekisteröidä Odoon ilmaiseen 15 päivän testikäyttöön.

Täysin tee-se-itse-ERP-projekti sopii yrityksille, joiden toiminta on pientä ja yrityksen liiketoimintaprosessit yksinkertaisia ja yleisiä.

Startti - UUSI kustannustehokas käyttöönottotapa

Starttipaketilla perusprosessit nopeasti käyttöön

Kehitimme Odoo Startin yrityksille, joille on tärkeää saada Odoon vakiotoiminnallisuudet käyttöön nopeasti ja tehokkaasti. Tällä mallilla pääset kokemaan modernin toiminnanohjauksen tuomat hyödyt nopeasti.

Odoo Startti sopii erityisen hyvin pienehköille yrityksille, joiden liiketoimintaprosessit eivät sisällä erityisiä erikoisvaatimuksia.

Odoo Startti sisältää 2-3 viikkoa kestävän intensiivisen käyttöönottojakson. Tänä aikana opetamme sinulle kaiken tarvittavan Odoon käyttöönotosta ja käytöstä. Saat runsaasti itseopiskelumateriaalia sekä käytännönläheiset konkreettiset tehtävät, joiden suorittamisen jälkeen sinulla on valmiudet hyödyntää Odoota liiketoiminnassasi. Käyttöönoton jälkeen SprintIT:n tukipalvelut ovat tukenasi. 

Startti ei edellytä aiempaa kokemusta ERPeistä tai projektien johtamisesta.

Jos kuitenkin nälkä kasvaa syödessä, voi Startista siirtyä sujuvasti myös projektiasiakkaaksemme.

Lue lisää Odoo Startista

Täysimittainen kumppanuus

Joustava ohjattu malli laajoihin kokonaisuuksiin, joissa on kehitystarpeita

Suurin osa yrityksistä tavoittelee mahdollisimman kustannustehokasta, nopeaa ja vaivatonta tapaa ottaa käyttöön toiminnanohjausjärjestelmä. 

Mikäli yritykselläsi on paljon omia erityistarpeita tai integraatiovaateita, suosittelemme yhteistyötä kokeneen kumppanin kanssa. Kumppanin kanssa säästät aikaa ja rahaa, koska vältät projektien tyypillisimmät kompastuskivet ja karikot. Tämä malli edellyttää investointikykyä. Tarvittaessa projektille voidaan hankkia rahoitus, jolloin kustannukset tasaantuvat pidemmälle aikavälille.

Odoossa, kuten useimmissa toiminnanohjausjärjestelmissä, yksi ja sama prosessi voidaan toteuttaa monella eri tapaa. Kokenut kumppani osaa valita yrityksen tarpeisiin kustannustehokkaimman ja aikaa kestävimmän toteutustavan. Kokeneella Odoo-kumppanilla on myös toimivat kontaktit ja hyvä ymmärrys Odoon globaalin kumppaniverkoston hyödyntämisestä. Mahdollisuus hyödyntää maailmanlaajuista kumppaniverkostoa on Odoon vahva ominaispiirre. Se mitä yrityksesi tarvitsee, on ehkä jo kertaalleen ratkaistu toisella puolella maapalloa. Näin ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan.

On luonnollista, ettei yrityksillä ole henkilöresursseja eikä vankkoja rutiineja harvoin eteen tulevan ERP-projektin läpiviemiseen. Kumppanin kanssa toimimalla vältät muun muassa aikaa vievän ja joskus riskialttiin määräaikaisen projektihenkilöstön rekrytoinnin.

Onnistunut ERP-projekti vaatii aina tiivistä yhteistyötä asiakkaan ja toimittajan välillä. Projektin alussa sovitaan vastuualueista, jotka jaetaan asiakasyrityksen tarpeiden ja toiveiden mukaan. Usein kumppani vastaa Odoo-projektin kokonaisvaltaisesta johtamisesta, järjestelmän käyttöönotosta sekä järjestelmän jatkokehityksestä ja tukitoiminnoista. Odoo-kumppani vastaa luonnollisesti myös järjestelmän asentamiseen liittyvistä töistä, tarvittavien integraatioiden toteutuksesta sekä mahdollisista toiminnallisuuksien räätälöinnistä ja testauksesta.


Yrityksen on useimmiten järkevintä keskittää omat resurssinsa omien ydinprosessien hiomiseen sekä henkilökunnan sitouttamiseen ja kouluttamiseen. Muutosjohtaminen ja henkilökunnan mukaan innostaminen on yksi tärkeimmistä tehtävistä, jotta ERP-investoinnista tulee yritykselle pitkällä tähtäimellä kannattava.

Jos olet kiinnostunut ERP-projektin toteuttamisesta kokeneen kumppanin kanssa,
ota yhteyttä.

Hetkinen vain, lataan tähän asiakkaidemme kokemuksia Odoosta ja SprintIT:stä

Asiakastarina: Odoo mahdollistaa TEXAlle kehitysprojektien joustavan edistämisen

Kasvavalla TEXAlla oli tarve uudistaa vanhat ja osin kankeat järjestelmät. Odoon käyttöönoton myötä myös sisäiset kehitysprojektit saadaan jatkossa etenemään jouhevasti.

“Meidän projektia johdettiin todella taidokkaasti. Projektipäällikkö Henri oli tarvittaessa riittävän tiukka ja jämäkkä. Hän piti huolen siitä, että emme rönsyilleet tai poikenneet alkuperäisestä suunnitelmasta ja että teimme tarvittavat asiat ajallaan. Tiesimme jatkuvasti missä kohtaa mennään ja mitä on tulossa seuraavaksi. Henrin oikeanlainen viestintä meidän suuntaan oli kultaakin arvokkaampaa. Hän piti huolen siitä, että asiat etenivät sujuvasti”, operatiivinen johtaja Marko Heiskanen kertoo.

Lue koko juttu

Odoo tehokkaasti käyttöön meidän avullamme!

Selvitetään yhdessä mikä on teille paras tapa toteuttaa ERP-projekti.

+ 358 44 977 3541

Ota yhteyttä

Lue myös nämä