Miksi on järkevää investoida toiminnanohjaukseen nyt?
Korona kurittaa yrityksiä. Miksi kehotamme investoimaan toiminnanohjaukseen juuri nyt?
(päivitetty huhtikuussa 2020)
Korona mullisti koko maailman kaupankäynnin muutamassa kuukaudessa. Listasimme kolme syytä, miksi juuri nyt on oikea aika investoida toiminnanohjaukseen.
Kun myynti laskee yllättäen rajusti, ensimmäinen reaktio on yleensä kulujen karsinta. Ensimmäiseksi leikataan ydintoiminnan kannalta epäolennaisista kuluista ja lomautetaan tai irtisanotaan henkilökuntaa. Sitten ehkä lasketaan tuotteiden hintaa, tai nostetaan palvelun laatua koskematta hintaan. Ensiapuna nämä toimet ovat usein välttämättömiä, mutta pitkällä tähtäimellä juustohöylää kannattavampaa on pyrkiä parantamaan yrityksen tuottavuutta.
Pelkkä kulujen karsiminen ei nosta tuottavuutta vaan saattaa pahimmassa tapauksessa jopa heikentää sitä. Laskusuhdanteessa, tai nyt koronakriisin aikana, on tärkeää ymmärtää, onko nykyisiä prosesseja mahdollista tehostaa ja mistä toiminnoista on järkevää karsia.
Tuottavuuden parantaminen on pitkäjänteinen prosessi, jossa on tavoitteena on tehostaa tiedon- ja materiaalivirtojen kulkua. Kumpikin edellyttää isoja muutoksia organisaation työtavoissa.
Mistä on järkevää karsia taantumassa? Väitän, että ei ainakaan toiminnanohjaukseen investoimisesta.
Kolme hyvää syytä laittaa toiminnanohjaus kuntoon juuri nyt
1) Toiminnanohjaus auttaa mittaamaan luotettavasti oikeita asioita ja pääset kiinni ongelmien juurisyihin
2) Toiminnanohjausjärjestelmällä tehostat prosesseja ja johdat toimintaa datalla
“ Myynnillisesti hiljaisina aikoina on aikaa tarkastella ja kehittää omia toimintatapoja"
3) Toiminnanohjauksen käyttöönotto onnistuu parhaiten hiljaisena aikana
"Älkää koskaan jätä tilaisuutta käyttämättä – kuten hyvää taantumaa.” Jack Welch, General Electricsin toimitusjohtaja.
Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:
Vinkit ERP-järjestelmän valintaan
Listasimme viisi vinkkiä, mitä kannattaa ottaa huomioon toiminnanohjausjärjestelmän hankinnassa.
ERPillä 50% säästöt
Confettilla on tarkkaan laskettu Odoo järjestelmään siirtymisen hyödyt. Ostotilausten tekemiseen käytettävä aika on lyhentynyt yli 50 prosenttia. Myös laskutusprosessissa selvitään nykyään puolet vähemmällä työmäärällä entiseen verrattuna.
Montako järjestelmää tarvitaan?
Virtaviivaistat yrityksesi toimintaa, kun keskität kaikki liiketoimintaprosessit yhteen järjestelmään. Vähennät hallintaan ja integrointiiin käytettävää aikaa ja saat tilalle työn sujuvuutta, tiedon helppoa löytämistä ja tiedolla johtamista.
(artikkeli on julkaistu kesäkuussa 2019 ja päivitetty huhtikuussa 2020)
Projektipäällikkö Amir Hassan
Amir vastaa SprintIT:llä Odoo-projektien onnistuneesta läpiviennistä. Projektit alkavat asiakkaan tarpeiden keräämisestä ja dokumentoinnista ja päättyvät Odoo-toiminnanohjausjärjestelmän onnistuneeseen tuotantoon vientiin ja käyttöönottoon asiakkaan organisaatiossa.
Amirilla on monipuolista kokemusta IT-ratkaisujen tuotekehityksestä, tuotteistuksesta, myynnistä ja projektinhallinnasta. Uransa aikana hän on päässyt tutustumaan erityisesti konepaja- ja valmistavaan teollisuuteen sekä IT-palvelualaan. SprintIT:n asiakkuuksien myötä hänelle on kertynyt erityistä Odoo-osaamista muotiyritysten tarpeista.
Amirin tavaramerkki on systemaattisuus ja prosessien määritys sekä se, että projektit valmistuvat järjestelmällisesti suunnitellussa aikataulussa.
